Duitse cultuur

Op deze pagina hebben wij een aantal interessante zaken of de Duitse cultuur en gebruiken op een rijtje gezet. Als u gaat emigreren naar Duitsland is het altijd leuk om meer te weten over de cultuur van het land waarin u gaat wonen.

Kunst

In heel Duitsland kunt u de prachtigste musea bezoeken, velen daarvan staan in Berlijn. Zo is het museum eiland iets wat u echt niet mag missen. Dit eiland ligt in de rivier de Spree midden in Berlijn. Op het museum eiland (Museuminsel) staan vijf musea namelijk het Alte Museum, het Neue Museum, de oude Nationalgalerie, het Bode-Museum en het Pergamon-Museum. Deze musea herbergen unieke archeologische collecties maar ook kunst uit de 19e eeuw. Zeer bijzonder zijn de buste van de Egyptische koningin Nofretete en het Zeusaltaar van Pergamon.

Gastronomie

In Duitsland wordt veel worst gegeten. Men gaat minder snel naar een snackbar, maar naar een worstjestent, een Wurstbude. Een van de klassiekers is de Currywurst, een worst met currysaus en currypoeder eroverheen. In veel gebieden en steden is een bepaald soort worst zeer populair. Zo wordt in München Weißwurst veel gegeten.
Zuurdesembrood is het normale brood in Duitsland. Door het zuurdeeg is het langer houdbaar en heeft het een bijzondere smaak. Naast zuurdesembrood zijn er ook veel kleine broodjes verkrijgbaar die Brötchen, Semmeln of Schrippen worden genoemd afhankelijk van waar u in Duitsland bent.
De typisch Duitse keuken is met veel vlees, aardappelen en veel koolachtige groenten (onder andere zuurkool, Sauerkraut). Een ander traditioneel gerecht is knoedels (Kloße of Knödel: deegballen van graan of aardappelmeel, soms met vulling val paddenstoelen of vlees).

Duitse clichés

In heel Duitsland kunt u de prachtigste musea bezoeken, velen daarvan staan in Berlijn. Zo is het museum eiland iets wat u echt niet mag missen. Dit eiland ligt in de rivier de Spree midden in Berlijn. Op het museum eiland (Museuminsel) staan vijf musea namelijk het Alte Museum, het Neue Museum, de oude Nationalgalerie, het Bode-Museum en het Pergamon-Museum. Deze musea herbergen unieke archeologische collecties maar ook kunst uit de 19e eeuw. Zeer bijzonder zijn de buste van de Egyptische koningin Nofretete en het Zeusaltaar van Pergamon.

Tutoyeren

Nederlanders tutoyeren (‘je’ en ‘jij’ tegen elkaar zeggen in plaats van ‘u’) elkaar erg snel. In Duitsland zal men dit niet doen, vrijwel iedereen spreekt elkaar met ‘u’ aan (in het Duits ‘Sie’). Doe dit ook als u in Duitsland bent, zeg slechts ‘Du’ tegen kleine kinderen en spreek verder iedereen met ‘Sie’ aan.

Beroemde Duitsers

Onderstaande personen spelen een zeer grote rol in de Duitse cultuur. Het is handig om iets over deze personen te weten.

  • Johann Sebastian Bach -organist, componist, violist en dirigent
  • Heinrich Böll – schrijver
  • Albert Einstein – theoretisch natuurkundige en uitvinder
  • Johann Wolfgang von Goethe – wetenschapper, toneelschrijver,romanschrijver, filosoof en dichter
  • Günter Grass – schrijver
  • Georg Friedrich Händel – componist
  • Martin Heidegger – filosoof
  • Franz Kafka – schrijver
  • Immanuel Kant – filosoof
  • Friedrich Wilhelm Nietzsche – filosoof
  • Johann Christoph Friedrichvon Schiller -toneelschrijver,filosoofendichter

Emigreren naar Duitsland? Ga het land eerst verkennen

Droomt u ervan om in een land te wonen dat veel groter is dan Nederland? Dan overweegt u wellicht om te emigreren naar de Bondsrepubliek Duitsland. Onze oosterburen leven namelijk in een land dat meer dan 357.000 km² beslaat. Emigreren is de laatste jaren ongekend populair, mede door televisieprogramma’s over emigreren die als paddenstoelen uit de grond schieten. Het land tussen zee en Alpen, zoals Duitsland ook wel wordt genoemd, wordt door veel Nederlanders enorm aantrekkelijk gevonden. De uitgestrektheid van het land, de vriendelijkheid van de bevolking en de uitstekende Duitse keuken is voor velen voldoende om er voorgoed te willen wonen. Maar u kunt wel denken dat u gelukkiger zult zijn wanneer u in Duitsland woont, een succesvolle emigratie naar het land vergt toch echt een goede voorbereiding. Zoals alle emigraties, bereid u ook een emigratie naar Duitsland voor met een bezoek aan het land.

Allereerst is het natuurlijk van belang waar u naartoe wilt. De keuze voor een regio of stad is afhankelijk van uw wensen. Wilt u naar een grote stad of liever in de vrije natuur wonen? Het is handig als u al ongeveer een idee heeft waar u zich zou willen vestigen voordat u een verkenningsvakantie naar Duitsland boekt. Rust en natuur of bruisende grote steden; Duitsland heeft het allemaal.

Een tweede belangrijke vraag is of u wilt gaan werken in Duitsland. Veel mensen willen na emigratie iets voor zichzelf beginnen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar u start niet zomaar even een eigen hotel of restaurant op in een ander land. Daar zijn werkvergunningen en vele andere papieren voor nodig. Een ingewikkeld zaakje dat u niet zo één, twee, drie geregeld heeft. Daarom is het verstandig te lezen over het verkrijgen van vergunningen en het afsluiten van verzekeringen in Duitsland. Een goede tip is een bezoek te brengen aan Nederlanders die naar Duitsland geëmigreerd zijn. Zo kunt u kennismaken met de verhalen van degenen die u voorgingen. U moet goed voorbereid en goed doordacht te werk gaan, wilt u van uw emigratie een daverend succes maken.

Tips

Op de website van het Goethe-Institut is veel algemene informatie te vinden over het culturele leven in Duitsland. Dit instituut verstrekt informatie over het Duitse culturele, maatschappelijke en politieke leven.
Daarnaast heeft Kees Abspoel een blog gestart met verhalen over Duitsland en de Duitse cultuur.

Als u keuze heeft genomen om te emigreren naar Duitsland, kunt u deze website terecht voor veel informatie en handige tips bij het vinden van een koophuis of een huurhuis en de verhuizing naar Duitsland