Bankrekening openen

Wanneer u naar Duitsland gaat emigreren dan is het wellicht handig en verstandig om hier een Duitse bankrekening te openen. Dit maakt het geld verkeer tussen u en bijvoorbeeld uw werkgever stukken makkelijker. Vooral wanneer u een eigen onderneming in Duitsland gaat starten is het zeer belangrijk om over een Duitse bankrekening te beschikken. Kijk voor meer informatie over het starten van een eigen onderneming in Duitsland ook eens op onze pagina bedrijf beginnen. Hier, op deze pagina verschaffen wij u informatie over waarom en hoe u als buitenlander een Duitse bankrekening kunt openen.

Vroeger

Voorheen openden vele Nederlanders een Duitse bankrekening om op die manier de Nederlandse belastingdienst te ontlopen. Tot 2009 kon de Nederlandse belastingdienst geen inzicht krijgen in buitenlandse bankrekeningen. Hierdoor was het voor Nederlanders relatief gemakkelijk om hun (zwart) geld op een Duitse bankrekening te plaatsen. De Nederlandse belastingdienst liep op deze manier uiteraard veel geld mis. Sinds 2009 is dit echter niet meer mogelijk omdat er een nieuwe regelgeving gekomen is binnen de Europese Unie. Deze regelgeving zorgt ervoor dat de buitenlandse banken, aan de Nederlandse belastingdienst, gegevens over hun Nederlandse cliënten moeten verschaffen. Tegenwoordig kan men alleen nog een anonieme bankrekening openen in Zwitserland.

Waarom?

Waarom een Duitse bankrekening openen? Veel Nederlanders beschikken tegenwoordig over een Duitse bankrekening. Hier zijn een aantal logische redenen voor. Allereerst is het uiteraard uitermate handig wanneer u in Duitsland woont en werkt om over een Duitse bankrekening te beschikken. Dit maakt het vele malen makkelijker om het geldverkeer tussen u en uw werkgever te regelen. Daarnaast is Duitsland een zeer belangrijke handelspartner van Nederland. Daarom zijn er ook vele Nederlanders woonachtig in Nederland, die over een Duitse bankrekening beschikken. Zij doen waarschijnlijk veel zaken met ons buurland en daarom is het gemakkelijker om over een Duitse bankrekening te beschikken.

Hoe?

Hoe kunt u als Nederlander een bankrekening openen in Duitsland? Als Nederlander kunt u in Duitsland bij iedere bank terecht voor het openen van een bankrekening. In Duitsland zijn de Deutsche Bank en de Commerzbank de twee grootste banken. U zult altijd zelf de rekening moeten openen en u dient uzelf te kunnen identificeren en u dient over een bewijs van uw woonplaats te beschikken. Wanneer u een zakelijke rekening wilt openen, dient u ook uw oprichtingspapieren en statuten mee te nemen.

Nederlandse bank

Er zijn ook Nederlandse banken die in Duitsland actief zijn. Dit zijn de ABN Amro bank; de ING Bank en de Rabobank. Ook hier kunt u een rekening openen.