Huis kopen in Duitsland

Bent u opzoek naar een koophuis in Duitsland, omdat u plannen heeft om te gaan emigreren naar Duitsland? VertreknaarDuitsland.nl heeft op deze pagina een aantal zaken op een rijtje gezet die u kunnen helpen bij het vinden en kopen van een huis in Duitsland. U kunt er ook voor kiezen om eerst een huis te huren in Duitsland

Zoeken

Op internet kunt u gemakkelijk zoeken naar huizen in Duitsland. Zoektermen die u kunt gebruiken zijn onder andere ‘wohnung’, ‘immobilien’, ‘immobilienmakler’ en ‘haus kaufen’. Er zijn vele websites met een groot aanbod. Onder aan deze pagina staan enkele links.
Naast zoeken op het internet is het verstandig om eens een Duitse zaterdagkrant te kopen. Deze kunt u kopen bij de betere tabakszaken en winkels die tijdschriften en kranten verkopen. Vaak worden in kranten afkortingen gebruikt. Hieronder staan enkelen uitgelegd.

HH (Doppelhaushälfte) = twee onder één kap
EFH (Einfamilienhaus) = vrijstaande eengezinswoning
ETW (Eigentumswohnung) = flat, appartement of gedeelte van een woning
Endscheibe = hoekwoning
Mittelscheibe/Zwischenwohnung/Reihenhaus (RH) = rijtjeshuis
NK (Nebenkosten) = bijkomende kosten
WFL (Wohnflache) = woonoppervlak (zonder kelder, garage, etc.)

Rondrijden in het gebied waar u een huis zou willen kopen is niet erg succesvol; veel huizen die te koop staan zijn niet voorzien van een ‘te koop’-bord. U zou daarentegen wel even langs een plaatselijke bank kunnen rijden, deze bieden namelijk ook onroerend goed aan.

Makelaar

Het is handig om contact te leggen met een goede makelaar, ‘Makler’ in het Duits. U kunt zoeken naar een Nederlandse makelaar of naar een Duitse. Een Nederlandse makelaar is voor u handig qua taal maar vaak zijn deze makelaars niet volledig op de hoogte van alle regels en procedures in Duitsland. Dit kan voor u nadelige gevolgen hebben. Het is dan ook aan te raden om toch voor een Duitse makelaar te kiezen. Probeer via via te achterhalen of deze makelaar betrouwbaar is, de titel makelaar is namelijk niet beschermd en iedereen kan dus een visitekaartje met daar op ‘Makler’ laten drukken.
Zodra u reageert op een huis van een makelaar op internet of in een krant en op dat huis wordt provisie gevraagd, dan gaat u een makelaarscontract aan. Dat wil zeggen dat als die makelaar u op dat huis heeft gewezen of informatie aan u heeft verschaft over bijvoorbeeld de prijs en het adres van het huis, u aan de makelaar provisie bent verschuldigd als u dat huis daadwerkelijk koopt.

Wanneer u bij meerdere makelaars informatie heeft aangevraagd over één huis en u gaat dat huis kopen dan bent u wederom verplicht aan alle makelaars provisie te betalen.
Denk dus altijd goed na voordat u reageert.

Prijs of vraagprijs

Waar in Nederland vrijwel altijd ‘vraagprijs’ staat, komt u in Duitsland ‘Preis’ of ‘Kaufpreis’ tegen. In Nederland is het zeer gebruikelijk om lager te bieden dan de vraagprijs, echter in Duitsland is de prijs vaker vast. Als er bij de prijs VHB (verhandlungsbasis) of VH (verhandelbar) staat, valt er te onderhandelen over de prijs. Het kan zijn dat er ruimte is voor onderhandeling zonder dat er VHB of VH staat, dit hangt af van de verkoper. Belangrijk om te weten is dat het onderhandelen minder vanzelfsprekend is als in Nederland.

Verschillen tussen Nederland en Duitsland

  • De grond- en bouwprijzen zijn lager in Duitsland.
  • De gemeentelijke belasting is in Duitsland beduidend lager.
  • Een optie nemen op een woning is ongebruikelijk omdat dit geen enkele garantie geeft. Ook wordt een voorlopig koopcontract in Duitsland zelden afgesloten gezien deze niet wettelijk bindend is. Zorg dus dat u uw financiën op een rijtje heeft en snel beslist.

Hypotheek in Duitsland

Waarschijnlijk dient u een hypotheek af te sluiten om uw koophuis in Duitsland te financieren. Op onze pagina hypotheken in Duitsland, heeft vertreknaarDuitsland.nl een overzicht gemaakt van de verschillende soorten hypotheken in Duitsland en de belangrijkste verschillen tussen hypotheken in Duitsland en hypotheken in Nederland.

Links

Verhuizen naar Duitsland

Als u uiteindelijk uw droomhuis heeft gekocht, dan kunt u zich voorbereiden op de verhuizing. Op verhuizen naar Duitsland vindt u een aantal handige tips bij deze verhuizing.