Energieneutraal wonen in Duitsland

Heeft u eindelijk uw droomhuis gevonden in Duitsland en bent u klaar om te verhuizen? Zorg er dan voor dat uw huis energiezuinig is, zodat u makkelijk kunt besparen op de kosten voor elektriciteit. De kosten van elektriciteit en andere vaste lasten kunnen namelijk makkelijk snel oplopen, en dat is doodzonde. We geven u de belangrijkste tips om uw huis in Duitsland zo energiezuinig mogelijk te maken. Hiermee bespaart u niet alleen een hoop geld, u draagt ook uw steentje bij aan het milieu.

Isoleren

De meeste energie gaat in huis verloren door warmteverlies. Daarom is het belangrijk om te weten waar het grootste verlies schuilt. Tocht is bijvoorbeeld een duidelijk teken van warmteverlies. Het makkelijkste dat u kunt doen is het volgende: plak uw ramen af met tochtstrips. Deze zijn al voor een paar euro te verkrijgen bij uw bouwmarkt. Ook eenvoudige beglazing of slecht geïsoleerde ramen geven al veel warmte-energie af. Raamisolatie Folie is het snelle alternatief voor het vervangen van ramen op de korte termijn. De folie wordt aan de binnenkant van de ruit geplakt. Tussen de folie en het glas wordt een dunne luchtlaag gevormd die de isolerende werking van de ramen versterkt. Op de lange termijn doet u er goed aan om uw hele woning goed te isoleren. Denk hierbij aan uw ramen vervangen door hr++ dubbelglas, de aanschaf van isolerende kozijnen, een goede muurisolatie, dakisolatie en niet te vergeten: een goede vloerisolatie.

Gedragsverandering

Als u geld wilt besparen op energie, moet u eerst weten waar dit überhaupt al mogelijk is. Niet alleen de woning kan energiezuiniger worden gemaakt. Uw eigen gedrag heeft ook een grote invloed op het energieverbruik. Huiseigenaren kunnen een hele reeks makkelijke tips ter harte nemen die hun elektriciteits- en energieverbruik helpen verminderen. Enkele eenvoudige voorbeelden:

  • Als u de kamertemperatuur met slechts één graad verlaagt, kunt u al 6% besparen op de verwarmingskosten.
  • De keuze van kleinere apparaten helpt ook: broodjes kunnen ook op het broodrooster worden gebakken in plaats van in de oven, wat energie bespaart.
  • Hetzelfde geldt voor het gebruik van een pannendeksel: bij het koken zonder deksel gaat 75 procent van de energie verloren.
  • Kies voor spaarverlichting, zoals een ledlamp. Deze lichten verbruiken een stuk minder energie, dan bijvoorbeeld gloeilampen. Vergeet daarnaast niet om uw lichten uit te zetten, als u niet in de kamer bent.

Kies voor een groene leverancier

Energie vergelijken bij aanbieders is ook een zinvolle actie om geld te besparen. U vindt zo makkelijk het goedkoopste energiecontract. Als u toch aan het vergelijken bent, kies dan meteen voor een groen energiecontract. U neemt dan duurzame energie af bij uw leverancier. Zo bespaart u op de kosten van uw energie, maar uw huis wordt ook duurzamer.

Investering

Uw huis zo energiezuinig mogelijk maken lijkt een hele investering en dat kost geld. Vergeet echter niet: hoe duurzamer uw huis is, hoe meer uw huis oplevert als u uw huis weer wilt verkopen. Tegenwoordig zijn duurzame huizen erg in trek, omdat deze een bijdrage leveren aan een gezonder en beter milieu.