Inschrijven Duitsland

Als u naar Duitsland gaat emigreren dan is het verstandig om u eerst uit te schrijven bij uw gemeente in Nederland en dan u in te schrijven bij uw nieuwe gemeente in Duitsland. Zeker als u een huis gaat kopen of een bedrijf gaat starten in Duitsland. Op deze pagina vindt u informatie over het inschrijven in Duitsland.

Uitschrijven in Nederland

U kunt zich op zijn vroegst vijf dagen voordat u gaat emigreren naar Duitsland uitschrijven bij uw eigen oude gemeente. U moet uw identiteitsbewijs hiervoor meenemen en als u ook uw partner en/of kinderen wilt uitschrijven dient u ook de legitimatiebewijzen van de desbetreffende personen mee te nemen. Vraag (als u dit niet zomaar krijgt) om een bewijs van uitschrijving.

Verblijfsvergunning

In de meeste gevallen is de inschrijving bij uw nieuwe gemeente voldoende en hoeft u geen aparte verblijfsvergunning te regelen. Wel moet u enkele zaken kunnen aantonen bij de gemeente, neem dus het volgende mee wanneer u zich gaat inschrijven: een loonstrook (als u werknemer bent) of bewijs van inkomen en de polis van uw ziektekostenverzekeraar (als u student of gepensioneerd bent).

Nederlander of Duitser?

U kunt er zelf voor kiezen of u Nederlander wilt blijven of toch uiteindelijk de Duitse nationaliteit wilt aanvragen.

Legitimatiebewijs

Een nieuw legitimatiebewijs moet u op tijd aanvragen bij de ambassade of het consulaat. Het kan zeker wel tien werkdagen duren dus aangeraden wordt om dit altijd minimaal drie weken voor het verlopen van uw legitimatiebewijs of drie weken voor uw vakantie te doen. U kunt dit doen bij de ambassade in Berlijn of de Consulaten-Generaal in Düsseldorf of München.

Legaliseren van documenten

Veel documenten uit Nederland, zoals diploma’s en huwelijksakte, zijn niet direct rechtsgeldig in Duitsland. U moet deze documenten eerst laten legaliseren in Nederland, zodat de Duitse autoriteiten het wel als rechtsgeldig document zien.
U kunt uw documenten laten legaliseren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Voor het legaliseren van een diploma kunt u terecht bij DUO – IB-groep. Onderaan deze pagina staan links naar de desbetreffende websites waar u meer informatie kunt vinden over het legaliseren van documenten.

Links