Zorgverzekering

Wanneer u naar Duitsland gaat emigreren dan is het zeer belangrijk dat u een passende zorgverzekering afsluit. De medische zorg in Duitsland is net als in Nederland erg duur en daarom dient u goed verzekerd te zijn. Op deze pagina hebben wij voor u de belangrijkste informatie betreffende de zorgverzekering in Duitsland op een rijtje gezet.

Wonen in Nederland, werken in Duitsland

U woont in Nederland maar u bent werkzaam in Duitsland? Dan worden uw ziektekosten in Duitsland verzekerd. Uw Duitse werkgever zal u aanmelden bij een Duitse zorgverzekeraar, ook wel ‘Krankenkasse’ genoemd. In Nederland komt u wel nog in aanmerking voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Duits pensioen

Wanneer u pensioen ontvangt uit Duitsland maar u bent woonachtig in Nederland dan dient u uw ziektekosten in Duitsland te verzekeren. U zult de benodigde medische zorg in Nederland ontvangen maar u betaalt uw premies in Duitsland.

Wonen in Duitsland, werken in Nederland

Wanneer u in Duitsland woont maar u bent werkzaam in Nederland dan dient u zich te verzekeren bij een Nederlandse zorgverzekeraaraanbieder. Wanneer u zorg nodig heeft dan ontvangt u deze in de regel in het land waar u woonachtig bent.

Nederlands pensioen

U bent woonachtig in Duitsland maar u ontvangt pensioen uit Nederland dan dient u uw ziektekosten te verzekeren in Nederland. De zorg die u nodig heeft krijgt u vanuit Duitsland maar uw premies zult u moeten betalen in Nederland.

Ziektekostenverzekering

Vanaf 2009 is bepaald dat iedereen die in Duitsland woont verplicht is een ziektekostenverzekering af te sluiten bij een aanbieder die zijn licentie in Duitsland heeft. In Duitsland kunt u kiezen uit de volgende twee ziektekostenverzekeringen:

Ziekenfonds

Het ziekenfonds in Duitsland is door de overheid in het leven geroepen. Het ziekenfonds is verplicht voor werknemers; studenten; stagiaires; gepensioneerden en werklozen met een uitkering.

Particuliere verzekering
De particuliere verzekering in Duitsland biedt vaak extra dekkingen maar is niet voor iedereen geschikt. De particuliere verzekering in Duitsland dekt over het algemeen andere kosten. Zo is bijvoorbeeld met een particuliere verzekering de dekking van een verblijf in een privékliniek en het gebruik van alternatieve geneeswijzen hoger. Ook krijgt u doorgaans voorrang bij een bezoek aan een dokter. Bedenk wel dat een particuliere verzekering beduidend meer kost dan een verzekering bij het ziekenfonds.

Kosten

De premies voor het ziekenfonds worden berekend aan de hand van uw bruto inkomen. Meestal moet u rekenen op 15,5%. De premies van een particuliere verzekering daarentegen worden berekend op uw risiconiveau. Dit zorgt ervoor dat een particuliere verzekering voor jongeren vaak voordeliger is dan voor ouderen.