Wonen in Duitsland: is het een goed idee?

Je gaat niet zo 1,2,3 emigreren naar een ander land. Dus voordat je besluit om naar Duitsland te verhuizen wil je er wel zeker van zijn dat dit het land is waar je wilt wonen. Er zijn verschillende redenen waardoor steeds meer Nederlanders ervoor kiezen om in Duitsland te gaan wonen. Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rij gezet.

Goedkoper wonen

Zeker mensen die een eigen huis willen laten bouwen zijn doorgaans een stuk goedkoper uit in Duitsland. Hoeveel kan ik lenen is een vraag die een belangrijke rol speelt in dergelijke besluiten. De grond in Duitsland is op de meeste plekken veel goedkoper dan in Nederland. Kan je in Nederland geen huis laten bouwen van je geld? Dan kan het zijn dat dit in Duitsland wel mogelijk is. Wanneer je dichtbij Nederland wilt blijven wonen kies je voor een plekje dichtbij de grens. Ook wanneer je op zoek bent naar een huis ben je over het algemeen stukken goedkoper uit dan in Nederland. Het ligt er natuurlijk wel aan in welke streken je kijkt. Zelfs in vergelijking met goedkopere Nederlandse regio’s, zoals het noorden, ben je voordeliger uit in Duitsland. Hier krijg je meer grond en een groter huis voor minder geld.

Lage grondprijs

De grondprijs in Duitsland is lager omdat er simpelweg meer grond beschikbaar is dan in Nederland. De grondprijzen in Nederland worden steeds hoger omdat er zo weinig grond vrij is. Hierdoor stijgen de prijzen. Daarnaast zorgt de krapte op de woningmarkt ervoor dat de huizenprijzen de afgelopen jaren op veel plekken met tientallen procenten zijn gestegen. In Duitsland is er juist meer dan genoeg grond en zijn de prijzen lager doordat het aanbod groot is. Een bijkomend voordeel is dat je meer keuze hebt en minder overhaast een beslissing hoeft te nemen dan dat het momenteel in Nederland het geval is. Ten slotte is de hypotheekrente ook in Duitsland zeer laag. Hierdoor liggen jouw maandelijkse vaste woonlasten over het algemeen stukken lager in Duitsland dan wanneer je zou kiezen voor een vergelijkbaar huis in Nederland.

Goedkoper autorijden

Reis jij veel met de auto? Dan zal Duitsland je ook aangenaam verrassen. Auto rijden is hier namelijk vele malen goedkoper dan in Nederland. Niet alleen is een nieuwe of gebruikte auto goedkoper in aanschaf, maar ook betaal je minder aan bijkomende kosten. Dit verschil loopt al snel op tot duizenden euro’s vergeleken met eenzelfde auto in Nederland. Ben jij op zoek naar een mooi huis in Duitsland? Hier vind jij wellicht je droomhuis in Duitsland.