Wonen in Duitsland

Wilt u tijdelijk of voor langere tijd in Duitsland gaan wonen? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u naar Duitland verhuist. Wellicht reist u familie achterna of heeft u een baan aangeboden gekregen bij onze oosterburen. Welke reden er ook is voor uw emigratie, u zult in Duitsland gaan wonen waarmee u te maken krijgt met de Duitse cultuur. Niet alleen de Duitse cultuur maar ook andere aspecten van het leven in Duitsland zullen veranderingen brengen in uw dagelijks leven. Hier, op deze pagina geven wij u informatie over van alles wat met het wonen in Duitsland te maken heeft.

Huis huren of kopen

Allereerst zult u op zoek gaan naar een huur of woon huis. De prijzen van de huizen in Duitsland, en dan voornamelijk in de grensstreek, zijn aanzienlijk goedkoper dan de huizen in Nederland. Voor wat u in Nederland voor een rijtjeshuis in een gemiddeld grote stad betaald, krijgt u in de grensstreek van Duitsland al gauw een vrijstaand huis met aardig wat grond erbij. Wanneer u op zoek gaat naar een huis of appartement in het centrum van bijvoorbeeld Dusseldorf of Keulen dan betaald u uiteraard veel meer.

Gezondheidszorg in Duitsland

Duitsland staat er om bekend dat de gezondheidszorg er uitstekend is. In Nederland krijgt u vaak te maken met lange wachtlijsten voor uw behandeling, in Duitsland komt dit zelden voor. Daarnaast worden de meeste kosten in Duitsland vergoed door de ziektekostenverzekeringen. Voor meer informatie over de gezondheidszorg in Duitsland kunt u hier kijken.

Duitse mentaliteit

Wanneer u eenmaal gesetteld bent in uw nieuwe huis en nieuwe omgeving, dan zult u al snel te maken krijgen met de mentaliteit van de Duitsers. In Duitsland is de gang van zaken net allemaal wat formeler dan dat wij in Nederland gewend zijn. Let erop dat u andere mensen in de ‘U-vorm’ aanspreekt totdat zij toestemming gegeven hebben om te tutoyeren.

Vacatures

Wanneer u nog geen baan heeft in Duitsland, maar wel graag zou willen werken, dan zult u op zoek moeten naar openstaande vacatures. Deze vacatures zijn o.a. te vinden op het internet maar u kunt ook kijken in de verschillende Duitse kranten. Vaak hebben deze kranten een sectie waar verschillende vacatures in geplaatst worden. Voor meer informatie over het vinden van een baan in Duitsland kunt u kijken op vacatures en solliciteren in Duitsland.

Autorijden in Duitsland

Naast het goedkopere huizenaanbod in Duitsland is ook het autorijden in Duitsland stukken goedkoper in vergelijking met Nederland. Allereerst hoeft u in Duitsland geen BPM (belastingen op personenauto’s en motorrijwielen) te betalen. Daarnaast ligt ook de wegenbelasting een stuk lager.