Gezondheidszorg

Duitsland staat bekend om zijn goede gezondheidsstelsel. In Duitsland heeft u de keuze uit vele doktoren in veel verschillende ziekenhuizen. Lange wachtlijsten zijn er zeer zeldzaam. Het grootste gedeelte van de kosten voor het gebruik van medische zorg en medicijnen wordt ook nog eens vergoed door de ziektekostenverzekeringen in Duitsland. Kortom wanneer het op het gezondheidsstelsel aankomt, bent u in Duitsland in zeer goede handen. Op deze pagina kunt u informatie vinden over de zaken die gerelateerd zijn aan het gezondheidssysteem in Duitsland.

Huisarts

Wanneer u in Duitsland gaat wonen dan is het verstandig dat u zich inschrijft bij een huisarts in de buurt van uw woonplaats. Bij de huisarts in Duitsland kunt u net als in Nederland terecht met de meest voorkomende kwaaltjes. Net zoals in Nederland dient u in de meeste gevallen eerst een afspraak te maken voordat u bij de huisarts terecht kunt. De huisarts kan u, wanneer nodig, doorverwijzen naar een specialist.

Specialisten

Via uw huisarts kunt u doorverwezen worden naar een specialist. U bent zelf vrij in het kiezen van een geschikte en gewenste specialist. In Duitsland kunt u deze specialisten o.a. vinden in de Duitse gouden gids, zij staan vermeld onder ‘Ärtze’.

Tandartsen

Ook in Duitsland zijn de vergoedingen voor de tandartszorg aanzienlijk verlaagd. De vergoedingen verschillen nogal per zorgverzekeraar. Daarom is het zeer aan te raden om goed na te kijken welke behandelingen wel vergoed worden en welke niet.

Ziekenhuis

Er bestaan 3 soorten ziekenhuizen in Duitsland, namelijk publieke ziekenhuizen, privé klinieken en non-profit ziekenhuizen. Lees meer informatie over ziekenhuizen in Duitsland op de website van Zorgloket Duitsland.

Alternatieve geneeswijzen

Ook in Duitsland zijn er verschillende dokters waarbij u terecht kunt voor alternatieve geneeswijzen. Vele zorgverzekeraars in Duitsland vergoeden hiervan de kosten. Wanneer u gebruik wilt maken van deze diensten informeer dan goed welke verzekeraar deze kosten vergoedt.

Medicijnen

In Duitsland kunt u uw medicijnen kopen bij de apotheek. Deze apotheken worden aangegeven met de letter ‘A’ en zijn in de meeste steden en dorpen te vinden. Vele medicijnen kun je alleen verkrijgen door middel van een recept dat je huisarts voorgeschreven heeft. De meeste kosten voor het gebruik van medicijnen worden door je zorgverzekering vergoed.

Noodhulp

Wanneer u noodhulp nodig heeft in Duitsland dan kunt u naar 112 bellen voor de ambulance en brandweer. De politie kunt u bereiken op het nummer 110.