Vacatures in Duitsland

Wanneer u naar Duitsland gaat emigreren is het van groot belang dat u een baan heeft in Duitsland. Zonder baan overigens geen inkomen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, in het geval dat u bijvoorbeeld met pensioen gaat in Nederland en naar Duitsland emigreert, dan heeft u natuurlijk inkomsten vanuit uw pensioenopbouw. Op deze pagina verschaffen wij u informatie over het zoeken van vacatures; het schrijven van een Duitse sollicitatiebrief en geven we tips bij het maken van een Duits Curriculum Vitae.

Vinden van vacatures

In Duitsland kunt u op verschillende plekken vacatures vinden. De belangrijkste hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Kranten

In Duitsland bevatten alle grotere kranten zoals die Welt, de Rheinische Post en de Hamburger Morgenpost allemaal een advertentie pagina. Vooral in de zaterdag edities worden hier veel vacatures geplaatst. Wanneer u zoekt naar een baan in de regio waar u gaat wonen dan kunt u het beste in de kranten kijken van die regio.

Uitzendbureaus

Uitzendbureaus zijn er niet in zulke grote getallen als bij ons in Nederland. U kunt op het internet of in de telefoongids de adressen van deze uitzendbureaus opzoeken. Kijk wel altijd of het uitgekozen uitzendbureau een erkende vergunning heeft. In Duitsland heet dit een ‘Erlaubnis’.

Internet

Net zoals in Nederland kunt u ook in Duitsland via het internet zoeken voor vacatures. Er zijn in Duitsland verschillende vacaturesites zoals www.job.de en www.stellenmarkt.de. Op deze websites kunt u uw Curriculum Vitae plaatsen waardoor werkgevers kunnen kiezen tussen de verschillende kandidaten.

Open sollicitaties

Naast de bovengenoemde opties kunt u ook altijd nog een open sollicitatie sturen. Let wel goed op dat u uw sollicitatiebrief aan de juiste persoon op de correcte afdeling stuurt.

Sollicitatiebrief

Wanneer u gaat solliciteren in Duitsland dan is het schrijven van een sollicitatiebrief altijd een vereiste. Zorg ervoor dat u voldoende informatie over het bedrijf heeft en dat u uzelf goed weet te presenteren. Het beste kunt u beginnen met een korte introductie en wanneer u op een vacature reageert dan vermeldt u ook altijd de bron. De brief dient zakelijk te zijn en u zult moeten aangeven waarom u bij het bedrijf wilt werken. Eindig uw sollicitatiebrief op een beleefde en correcte manier. Voor meer informatie over het schrijven van uw sollicitatiebrief kunt u terecht op onze pagina solliciteren in Duitsland.

Curriculum Vitae

Bij uw sollicitatiebrief dient u uw CV toe voegen. Zorg ervoor dat uw CV overzichtelijk en zakelijk opgesteld is. In Duitsland voegt men normaliter een pasfoto toe aan het CV. Ook kunt u een kopie van uw diploma’s meesturen. Zorg ervoor dat u de Nederlandse termen zoals bijvoorbeeld ‘vwo’ of ‘havo’ goed beschrijft en uitlegt. Deze termen kent men namelijk niet in Duitsland.

Kranten

www.mopo.de
www.rp-online.de
www.welt.de

Vacaturesites

www.job.de
www.monster.de
www.stellenmarkt.de
www.mamas.de