Feestdagen

Als je gaat verhuizen naar Duitsland of een eigen bedrijf start in Duitsland, dan is het goed om te weten welke feestdagen er in Duitsland worden gevierd. Veel feestdagen in Duitsland worden in bepaalde gebieden gevierd. Hieronder staan de belangrijkste officiële feestdagen met daarbij de gebieden waar ze gevierd worden.

Overzicht van feestdagen

– 1 januari: Neujahr (Nieuwjaarsdag)
– 6 januari: Heilige Drei Könige/Erscheinungsfest (Driekoningen) (alleen in Baden-Württemberg, Bayern en Sachsen-Anhalt)
– In maart of april: Karfreitag (Goede Vrijdag)
– In maart of april: Ostern (Pasen)
– 1 mei: Maifeiertag (Dag van de Arbeid)
– In mei of juni: Christi Himmelfahrt (Hemelvaartsdag)
– In mei of juni: Pfingsten (Pinksteren)
– 18 juni: Corpus Christi (alleen in Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland en in bepaalde gemeenten van Sachsen en Thüringen)
– 15 augustus: Maria Himmelfahrt (Maria Hemelvaart) (alleen in Bayern en Saarland)
– 3 oktober: Tag der Deutschen Einheit (Dag van de Duitse Eenheid)
– 31 oktober: Reformationstag (alleen in Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen)
– 1 november: Allerheiligen (alleen in Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Saarland)
– In november: Buß- und Bettag (alleen in Sachsen)
– 25 en 26 december: Weihnacht (Kerst)

Berlinale

Het internationaal filmfestival van Berlijn, oftewel het Berlinale, vindt jaarlijks plaats in februari. Dit is één van de grootste en belangrijkste internationale filmfestivals. Vele prestigieuze prijzen worden uitgereikt waaronder de gouden en zilveren beer. In 1951 vond dit filmfestival voor het eerst plaats en sindsdien is het bezoekersaantal gestegen tot ongeveer 230.000 bezoekers.

Carnaval

In Duitsland wordt carnaval ‘Fasching’, ‘Fasnacht’ of ‘Karneval’ genoemd. Dit wordt gevierd in de rooms-katholieke streken en in het Rijnland. De grootste feestavonden vallen in de week van ‘Schmotzigen Donnerstag’ – dit is de donderdag voor Aswoensdag – tot Aswoensdag. De optochten vinden plaats op ‘Rosenmontag’ (carnavalsmaandag). Iedereen verkleed zich of trekt traditionele klederdracht aan en viert feest.

Dag van het Duitse bier

Op 23 april 1516 vaardigde Hertog Willem IV van Beieren het het ‘Reinheitsgebot des Bieres’ uit. Dit gebod bepaalde de prijs van bier en het recept (de ingrediënten). Bier mocht alleen gebrouwen worden van water, gist, gerst en hop.
Sinds 1994 wordt deze historische dag jaarlijks herdacht op 23 april door de Duitse Brouwers Bond met allerlei activiteiten. De dag van het Duitse bier is geen officiële nationale feestdag.

Wijnfeesten

Van mei tot en met oktober vinden voornamelijk langs de Rijn en de Moezel talrijke wijnfeesten plaats. In het gebied rond de Moezel worden vrijwel alleen maar witte wijnen geproduceerd, veelal van de Rieslingdruif.
In deze prachtige streek worden op pleinen regelmatig kraampjes neergezet door wijnboeren. Hier kunnen de wijnen geproefd en gekocht worden en tevens worden er lokale specialiteiten aangeboden. Onder het genot van een goed glas wijn en een hapje kan geluisterd worden naar de livemuziek.

Oktoberfest

Dit wereldberoemde feest in München trekt jaarlijks weer vele bezoekers, ook vanuit Nederland. Door vrouwen in ‘Dirndl’ en mannen in ‘Lederhosen’ wordt bier uit literpullen gedronken en daarbij eet men worst en ‘Brezeln’ (zoute krakelingen) of halve gegrilde kippen.

Tevens staan naast de biertenten op het enorme feestterrein carrousels en andere kermisattracties. In de biertenten worden tijdens het feest verschillende concertjes gegeven door onder andere brassbands (alleen blaas- en slaginstrumenten).

Links