Onderwijs in Duitsland

Als u kinderen heeft en wilt gaan emigreren naar Duitsland, dan is het goed om te weten hoe het onderwijssysteem in Duitsland in elkaar zit. Naast het vinden van een geschikt koophuis of huurhuis in Duitsland, zult u ook een passend school voor uw kinderen moeten vinden. Op deze pagina hebben wij de verschillende onderwijsinstellingen op een rij gezet.

Kindergarten

Op driejarige leeftijd gaan kinderen naar de Kindergarten, de kleuterschool. Het is voor kinderen niet verplicht om naar Kindergarten te gaan.

Grundschule

Vanaf zes jaar gaan kinderen naar de Grundschule, wat in Nederland de basisschool heet. Deze kiest u niet zelf voor uw kind maar er wordt een uit de buurt aan u toegewezen. De Grundschule bestaat uit vier klassen, 1 t/m 4. Als de kinderen in klas 4 zitten (en ongeveer tien jaar zijn) wordt gekeken wat voor niveau de kinderen aankunnen. Het lijkt misschien erg vroeg maar het is toch prettig voor kinderen om zo snel mogelijk op een school te zitten waar rekening wordt gehouden met hun eigen niveau.

Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs bestaat uit twee delen: Sekundarstufe I en Sekundarstufe II. Sekundarstufe I is verplicht voor alle kinderen. De telling gaat gewoon verder bij klas 5. Sekundarstufe I gaat tot klas 10. Sekundarstufe II is voor kinderen vanaf ongeveer 16 jaar en niet verplicht meer.
Er bestaan drie soorten scholen:

Hauptschule

Hauptschule bestaat alleen uit Sekundarstufe I. Het is voornamelijk praktijkgericht onderwijs wat geschikt is voor kinderen die moeite hebben met leren maar wel graag en goed met hun handen kunnen werken, het is ter voorbereiding van het leren van een beroep op één van de vak- of beroepsscholen. Het is mogelijk, als een leerling zeer goede resultaten haalt, om over te stappen naar Realschule.
Hauptschule kan het best met het vmbo in Nederland worden vergeleken.

Realschule

Realschule bestaat ook alleen uit Sekundarstufe I. Het niveau ligt tussen de theoretische kant van het vmbo TL (vmbo Theoretische Leerweg) en havo in. Deze school is ook praktijkgericht maar besteedt daarnaast meer aandacht aan theorie dan de Hauptschule. Het is mogelijk om na het afronden van Realschule een middelbare beroepsopleiding, Berufsfachshule (soort mbo) of Fachoberschule (soort hbo) te doen waarbij onderwijs en werken gecombineerd worden. Als leerlingen zeer goed zijn kunnen ze overstappen naar het Gymnasium.

Gymnasium

Gymnasium is vwo niveau. Veel leerlingen stromen vanaf de Realschule door naar het Gymnasium. Op deze school krijgen de leerlingen een veel bredere algemene ontwikkeling mee en het doel is om ze klaar te stomen voor universiteit. Daarvoor moet het Abitur gehaald worden, het diploma waarmee je naar de universiteit kunt.

Speciaal onderwijs

Kinderen met een handicap of kinderen die veel extra aandacht nodigen hebben kunnen naar een Sonderschule. Tegenwoordig worden deze Sonderschule meestal Förderschule genoemd, sonder betekent speciaal en förder meer steun.

Nederlands leren

Het is begrijpelijk dat u uw kinderen ook Nederlands wilt leren maar het kan zijn dat u denkt dat zelf uw kinderen onderwijzen niet voldoende is. Er bestaan scholen in Duitsland die een aanvulling vormen op het gebruikelijk onderwijs en waarbij kinderen Nederlands leren. Een voorbeeld is de Nederlandse School in Berlijn, hier wordt aanvullend primair onderwijs gegeven. Ieder kind krijgt op deze school 120 uur Nederlandse les per jaar. Kijk voor meer informatie op de Nederlandse School Berlijn.
Onderaan deze pagina vindt u een link meer meer scholen in verschillende steden in Duitsland die Nederlands onderwijs aanbieden.

Links