Werken in Duitsland

Wanneer u naar Duitsland gaat verhuizen dan zult u naar alle waarschijnlijkheid ook in Duitsland gaan werken. Wellicht heeft u al een baan aangeboden gekregen in Duitsland. Wanneer dit echter niet het geval is dan dient u op zoek te gaan naar een baan die bij u past. Op deze pagina geven wij u informatie over hoe u op zoek kunt gaan naar een geschikte baan in Duitsland. Ook geven wij u algemene informatie over het werken in Duitsland.

Regels

Mag u eigenlijk zomaar in Duitsland verblijven en werken? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Binnen de Europese Unie heeft iedereen het recht om in het buitenland te werken en zich er te vestigen. Dit is vastgelegd in het Europese verdrag van het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie. Echter dient u wel aan te kunnen tonen dat u op zoek bent naar werk of dat u over voldoende financiële middelen beschikt.

Mentaliteit

De Duitsers staan bekend om hun formele omgangsvormen. Deze formele omgangsvormen zijn nog duidelijker aanwezig in het bedrijfsleven in Duitsland. Spreek uw collega, totdat anders aangegeven, altijd aan in de U-vorm, in Duitsland ‘Sie’. Verder is ook in het bedrijfsleven de hiërarchie duidelijk merkbaar. Wanneer u in een groot bedrijf gaat werken, dan zult u, uw baas zelden tot nooit op de werkvloer aantreffen.

Werk zoeken

Wanneer u op zoek gaat naar een baan in Duitsland dan is het belangrijk dat u goed kijkt naar waar uw capaciteiten liggen. Daarnaast is het ook belangrijk dat u beschikt over voldoende ervaring. Ook bij onze oosterburen is namelijk de crisis toegeslagen en vele Duitsers zitten zonder baan. Wanneer een bedrijf op zoek gaat naar nieuwe werknemers dan gaan zij vaak op zoek naar iemand met de nodige ervaring en kennis. Zonder enige ervaring kan het lastig zijn om een baan te vinden in Duitsland.

Vacatures

Er zijn verschillende plekken waar u op zoek kunt gaan naar een vacature. In alle grote kranten in Duitsland vindt u een sectie waarin verschillende vacatures aangeboden worden. Wanneer u op zoek bent naar een baan bij u in de buurt dan kunt u het beste kijken in de regionale kranten. Daarnaast zijn er op het internet verschillende websites te vinden die een up-to-date aanbod aan vacatures vermelden. Kijk voor meer informatie over het vinden van een vacature op onze pagina vacatures in Duitsland.

Salaris

In Duitsland liggen de salarissen over het algemeen bovengemiddeld hoog in vergelijking met andere landen. Dit verschilt uiteraard per baan en per sector. In uw contract zal het salaris vermeld staan. Verder worden in het contract ook de salarisbeoordelingen en bonussen vermeld. Het salaris wordt over het algemeen, net als in Nederland, tijdens het sollicitatiegesprek of contract bespreking, besproken.