Huis huren in Duitsland

Een huurwoning in Duitsland kunt u op verschillende manieren zoeken. Natuurlijk staan er ontzettend veel huurwoningen op het internet aangeboden. Een mogelijkheid voor het huren van een huis in Duitsland, is het verblijven op een vakantiepark in Duitsland. Hier vindt u alle luxe en gemak die u zich maar kunt wensen tijdens uw oriëntatie om te emigreren naar Duitsland of de eerste periode van het emigratieproces.
Daarnaast is in de weekend editie van Duitse kranten een sectie gewijd aan advertenties waaronder ook huurwoningen. Dergelijke kranten kunt u bij de betere tabakszaken of tijdschriftenwinkels kopen. Ook kunt u natuurlijk een makelaar inschakelen die u kan helpen bij het zoeken van een woning. Hieronder staan tips waar u op moet letten bij het huren van een woning in Duitsland en informatie over bepaalde zaken die u tegen zult komen. Naast het huren van een woning, kunt u er ook voor kiezen om een huis te kopen in Duitsland.

Borg

Het is net als in Nederland gebruikelijk dat u borg of sleutelgeld moet betalen voor het huis. In Duitsland heet dit Kaution of Kautionssumme. Meestal wordt dit gewoon betaald maar het is vaak ook mogelijk om af te spreken dat dit door middel van een bankgarantie, in het Duits Bankbürgschaft, wordt voldaan. De borg mag maximaal de kale maandhuur maal drie zijn en u heeft er recht op om dit in drie termijnen te betalen.

Keuken

Een keuken met apparatuur is meestal standaard ingebouwd in Nederlandse huurwoningen. In Duitsland is dit anders, daar is de keuken juist niet inbegrepen en dient u dus zelf voor een keuken te zorgen. Vraag dit, voor de zekerheid, van te voren altijd even na.

Huurcontract

 • Looptijd
  Als het huurcontract een vaste looptijd heeft kunt u dit niet opzeggen, ook niet indien u een goede reden hiervoor heeft. De enige optie zou zijn dat u de woning onderverhuurt. U blijft dan wel verantwoordelijk voor de woning en de te betalen huur.
  Bij een contract voor onbepaalde tijd kunt u de huur opzeggen. U moet daarbij wel rekening houden met een opzegtermijn van drie maanden.
 • Hoogte van de huur
  Teken het huurcontract niet voordat u weet of de huurprijs reëel is. U kunt nagaan aan de hand van de normhuur (Mietspiegel) of de gevraagde huur schappelijk is. Bij de desbetreffende gemeente kunt u informatie opvragen over de Mietspiegel. Zorg ervoor dat u dit dus voor het tekenen van het contract opzoekt, met terugwerkende kracht is dit zelden nog mogelijk.
 • Woonoppervlak
  Als u het woonoppervlak laat opnemen in het contract kunt u ervan verzekerd zijn dat u sterk in de schoenen staat indien blijkt dat het woonoppervlak toch kleiner is dan aan u is gemeld. Als het woonoppervlak zelfs meer dan 10% minder is kunt u om huurvermindering vragen of zonder opzegtermijn de huur opzeggen.
 • Onderhoud
  Over onderhoud kan in het contract staan dat u verplicht bent tot het betalen van renovatie die eens in de zoveel jaar plaatsvindt (meestal iedere vijf jaar) of dat u het pand gerenoveerd achter moet laten. Als deze allebei in het contract staan is dit niet geldig en bent u niet verplicht dit te doen of te betalen.
  Ook is het mogelijk dat er kosten in rekening worden gebracht voor kleine reparaties (Schönheitsreparaturen).
 • Huisdieren
  Als u van plan bent om uw huisdier mee te nemen, of om binnenkort een huisdier aan te schaffen, is het verstandig om dit bij het bespreken van het contract aan bod te laten komen en de afgesproken regels omtrent huisdieren in het contract op te laten nemen.

Vakantiehuis

Wil jij graag een vakantiehuis in Duitsland huren? Lekker genieten van de prachtige natuur en het uitgestrekte landschap. Veel vakantiehuizen beschikken over een zwembad en vanuit veel vakantiehuizen stap je zo het bos in voor een heerlijke wandeling.

Verhuizing

Als u uiteindelijk een huurhuis heeft gevonden, dan is de volgende stap: de verhuizing regelen. Op onze pagina verhuizen naar Duitsland hebben wij een aantal zaken op een rij gezet die u kunnen helpen bij de voorbereiding op deze verhuizing.