Solliciteren Duitsland

Wanneer u van plan bent om te gaan solliciteren naar een geschikte vacature in Duitsland dan is het van belang dat u zich goed inleest. Immers het solliciteren in Duitsland verschilt in zekere mate van het sollicitatie proces in Nederland. Op deze pagina verschaffen wij u informatie over alles wat te maken heeft met het solliciteren naar een baan in Duitsland.

Proces

Wanneer u gaat reageren op een vacature die u bijvoorbeeld op het internet of in een krant gevonden heeft dan is het belangrijk dat u de juiste documenten meestuurt. Waar in Nederland een sollicitatiebrief en CV volstaan, dient u in Duitsland vaak verschillende andere documenten mee te sturen zoals getuigschriften, diploma’s, en cijferlijsten. Wanneer deze documenten voldoen aan de eisen van het bedrijf dan wordt u wellicht uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Sollicitatiebrief

Uw sollicitatiebrief dient te voldoen aan een aantal eisen. De brief behoort niet langer te zijn dan maximaal anderhalve pagina en deze dient zeer formeel opgesteld te zijn. De aanvang van de brief dient altijd een naam en bijbehorende titel te bevatten. Laat in de inhoud van de brief merken dat u uw uiterste best heeft gedaan voor het solliciteren naar de functie. Beschrijf uw huidige werkzaamheden en ook de verwachtingen die u heeft van deze nieuwe baan. Verder dient u aan te geven hoeveel u verwacht te gaan verdienen en wanneer u kunt beginnen met werken.

Curriculum Vitae

In vele opzichten lijken de Duitse CV’s op die in Nederland, echter er zijn een aantal verschillen. In Duitsland dient uw geschreven CV net iets uitgebreider te zijn. U dient niet alleen de jaartallen maar ook de maanden te vermelden. Daarnaast is het van belang dat u periodes van andere werkzaamheden, zoals het zorgen voor uw kinderen of tijden van werkloosheid, goed toelicht. Vergeet vooral niet een professionele pasfoto mee te sturen.

Sollicitatiegesprek

Wanneer u uitgenodigd wordt om op sollicitatiegesprek te komen dan is het verstandig dat u zich goed voorbereidt. Lees uzelf goed in over het bedrijf; spreek uw gesprekspartner altijd aan met u, ‘Sie’ in het Duits; ga formeel gekleed en wees vooral ruim op tijd aanwezig. Hieronder hebben we een aantal mogelijke vragen die gesteld kunnen worden voor u op een rijtje gezet.

Vragen die aan u gesteld kunnen worden

• Waarom kiest u voor een baan in Duitsland?
• Vanwaar de keuze om van baan te wisselen?
• Wat heeft u doen besluiten om op deze baan te reageren?
• Waarom moeten wij voor u kiezen?
• Noem enkele van uw sterke en minder sterke eigenschappen.