Makelaars in Duitsland

Wanneer u naar Duitsland gaat emigreren en u bent op zoek naar een koophuis dan is het wellicht handig om een makelaar in te schakelen. Er is nogal een verschil tussen de makelaars in Nederland en die in Duitsland. Op deze pagina verschaffen wij u informatie betreffende de makelaars in Duitsland.

Verschil

In Duitsland is het woord ‘makelaar’, in het Duits ‘Makler’ , geen officiële term. Dit betekent dat niet iedereen die op zijn visitekaartje vermeld heeft dat hij of zij een makelaar is, ook daadwerkelijk een opleiding tot makelaar gevolgd heeft. Wanneer hij of zij als titel ‘Sachverstandiger’ vermeld heeft staan, dan kunt u er vanuit gaan dat deze persoon wel een makelaardij opleiding genoten heeft. Echter dit wil nog niet zeggen dat deze persoon een expert is in zijn vakgebied. Let dus goed op wanneer u een Duitse makelaar inschakelt. ‘Ring Deutscher Makler’ en ‘Verband Deutscher Makler’ zijn twee vakverenigingen waar officiële Duitse makelaars bij aangesloten zijn.

Nederlandse Makelaar

U kunt er ook voor kiezen om een Nederlandse makelaar in de arm te nemen. Er zijn in Nederland een aantal makelaars die ook op de Duitse markt opereren. Deze Nederlandse makelaar spreekt én dezelfde taal als u en vaak kan een Nederlandse makelaar u veel advies geven over het emigreren naar Duitsland.

Provisie

Wanneer u een huis in een krant of op het internet ziet staan welke aangeboden wordt door een makelaar en u reageert hierop, dan gaat u in feite een overeenkomst met de makelaar aan. Wanneer de betreffende makelaar u informatie over het huis verschaft en u koopt daadwerkelijk dit huis dan bent u verplicht tot het betalen van een provisie aan de makelaar. Deze provisie is vele male hoger dan de provisie in Nederland.

Huis bouwen

In Duitsland is het stukken eenvoudiger om zelf een woning te laten bouwen. Het aanvragen van een bouwvergunning gaat in Duitsland veel gemakkelijker. Dit zorgt ervoor dat u zelf eenvoudig een huis kunt laten bouwen dat volledig naar uw wens is.

Tips

• Wanneer u van plan bent om een huis te kopen in Duitsland informeer dan eerst bij de betreffende gemeente of er infrastructurele plannen gepland staan. In Duitsland is het namelijk zo dat u als bewoner van de betreffende buurt mee dient te betalen aan de vernieuwing van bestrating , riolering en andere zaken.
• In Duitsland zijn de prijzen van de grond doorslaggevend voor de prijzen van de woningen. Weidegrond is beduidend goedkoper dan bouwgrond.
• Ga op zoek naar de juiste makelaar en wissel zo vaak als u wilt af. Sluit alleen een deal met de makelaar die u vertrouwt.