Hond meeverhuizen naar Duitsland

Wanneer je plannen hebt om naar Duitsland te emigreren, wil je van tevoren natuurlijk alles zo goed mogelijk geregeld hebben. Verhuist je hond mee? Dan zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden.

Paspoort, chip en vaccinatie

Waar je ook heen gaat met je hond, zodra je over de grens gaat heeft hij een paspoort nodig. Ook een chip is verplicht. Een tatoeage is sinds 2011 niet meer toegestaan ter identificatie. Bovendien heeft je hond een inenting tegen rabiës nodig. Hoewel de vaccinatie eerder altijd elk jaar herhaald moest worden om nog als geldig te kunnen worden beschouwd, bepaalt nu de werkzaamheid van het vaccin de hervaccinatietermijn. Indien het gegeven vaccin slechts een jaar geldig is, zul je elk jaar je hond opnieuw moeten inenten. Is het vaccin bijvoorbeeld drie jaar geldig? Dan hoef je pas na drie jaar weer een herhalingsvaccin aan te vragen. Laat de dierenarts de geldigheidsdatum registreren in het hondenpaspoort, zodat onduidelijkheden hierover voorkomen kunnen worden. Belangrijk is overigens dat je op tijd naar de dierenarts gaat. Wanneer je hond voor het eerst tegen rabiës wordt ingeënt of wanneer het oude vaccin verlopen is, mag je viervoeter pas 21 dagen na de vaccinatie de Duitse grens over. Omdat honden pas vanaf twaalf weken voor het eerst tegen rabiës mogen worden ingeënt en zij pas na drie weken de grens over mogen, kan je geen puppy mee verhuizen die jonger is dan 15 weken.

In de auto

Houd er rekening mee dat je hond in Duitsland niet op de voorstoel mag, ook niet wanneer hij in een hondengordel zit. Ook is het verboden je hond los op de achterbank te vervoeren. In Duitsland word je geacht je hond te vervoeren in een bench, of in een hondengordel. Ook in de achterbak is toegestaan, mits er een rek of opvangnet geplaatst is. Als hij los in de auto wordt aangetroffen, kun je rekenen op een boete. Natuurlijk is het sowieso veiliger om je hond vast te vervoeren. Zo raak je minder snel afgeleid en zul je dus ook minder snel een beroep hoeven te doen op je autoverzekering. Houd er bovendien rekening mee dat je hond bij de meeste autoverzekeraars niet meegerekend wordt bij de schadeverzekering inzittenden.

Muilkorf

Duitsland heeft een verbod op bepaalde hondenrassen, waardoor sommige honden niet langer dan vier weken in het land mogen verblijven. Ook verplichten sommige gemeenten hondeneigenaren ertoe om de hond te muilkorven onder bepaalde omstandigheden, zoals wanneer de hond meereist met het openbaar vervoer. Het is sowieso wel verstandig om in Duitsland altijd een passende muilkorf mee te nemen, ook al is dit in jouw woongemeente niet verplicht.