Duitse arbeidsmarkt

Waar liggen kansen?

De Duitse economie is de grootste van Europa, met een doorgaans lage werkloosheid en een prima onderwijssysteem dat is gericht op de ontwikkeling van beroepsvaardigheden. Als Nederlander kom je anders beslagen ten ijs. Een inkijkje in de Duitse arbeidsmarkt leert waar en hoe je aan werk en ervaring kunt komen.  

STEM-afgestudeerden

Het zijn niet alleen BMW, Siemens, Adidas, Volkswagen, Knorr en Lidl die de Duitse economie draaiende houden. Het midden- en kleinbedrijf, alsmede vele familiebedrijven, draagt ook zijn broodnodige steentje bij. In deze eeuw zijn er de vele providers van tv en internet daar bijgekomen. In de IT-wereld is veel behoefte aan zogenaamde STEM-afgestudeerden: ‘Science, Technology, Engineering, and Mathematics’. Software en beveiliging zijn op dit moment sectoren waar veel te doen is. In de zorgsector is enige vergrijzing zichtbaar onder professionals, zodat ook daar veel vacatures ontstaan. 

Engelse les

Er is in Duitsland eveneens een grote behoefte aan leraren Engels. Het land is een gewilde uitvalsbasis voor internationale bedrijven waar Engels de voertaal is. Binnen die bedrijven worden cursussen gegeven, maar ook op zomerkampen en natuurlijk op scholen. Voor Nederlanders die doorgaans vanaf de lagere school al Engels leren, ligt hier een kans, ook als privéleraar. Enige addertje onder het gras: je hebt wel een certificaat nodig. En Duits kunnen spreken is vanzelfsprekend noodzakelijk.  

Stages en vrijwilligerswerk

Net als in Nederland is er in Duitsland veel ruimte voor mensen die voor minder of niets komen werken om zich een vak eigen te maken. Sterker nog, het wordt aangemoedigd om de doodsimpele reden dat je de vereiste ervaring (en je netwerk!) toch ergens bij elkaar moet harken. Denk hierbij ook aan zomerbaantjes of vrijwilligerswerk, het toerisme is een belangrijke sector in Duitsland. Kijk op de website van de Europese Vrijwilligersdienst (EVS) om je te oriënteren op onbetaald werk. Van de sport- en cultuursector tot aan sociale zorg, milieu en commerciële ondernemingen. 

Work hard, play hard

Eenmaal aan de slag merk je dat hier veel anders is, maar ook veel hetzelfde. Een vijfdaagse werkweek geeft recht op minimaal 20 dagen vakantieverlof, maar in de praktijk zijn dit er vaak 26 tot 30. Daarnaast is Duitsland in Europa het land met de meeste feestdagen, en die heb je nodig ook: niet zozeer om bij te komen, wel om je nieuwe omgeving nader te leren kennen. Je zult wel even moeten wennen, en dat merk je al bij je sollicitatie die hier heel anders gaat, aan de strenge hiërarchie en de formele omgangsvormen. Maar als de computer uitgaat, ontspant deze sfeer zich. Work hard, play hard; het is misschien een Engelse uitdrukking maar waarschijnlijk het geheim van de Duitse economie.