Nederlandse producten

Al denken veel Nederlanders dat de Duitse keuken niet echt heel erg verschilt van de Nederlandse keuken, als je eenmaal naar Duitsland bent geëmigreerd dan weet je wel beter! Net zoals Nederlanders houden Duitsers van een stevige maaltijd en een lekker glas bier of een Schnaps, maar daar houden de overeenkomsten wel ongeveer op. Er zullen dus momenten komen dat je heel even stiekem verlangt naar een klein beetje Nederland in je eigen keuken. Maar waar kun je Nederlandse producten in Duitsland kopen?

1. Nederlandse producten in de Duitse supermarkt

Waarschijnlijk denk je er niet eens bij na, maar veel producten in Duitse supermarkten komen uit Nederland! Uiteraard zijn de Goudse en Edammer kaas oer-Hollands, niet in de laatste plaats dankzij de decennia lange succesvolle marketingcampagne van Frau Antje. Maar ook andere alledaagse producten zoals groente, fruit, zuivel, vlees, eieren en bloemen komen gewoon uit Nederland, en Nederlandse levensmiddelenfabrikanten als Unilever opereren op de Duitse markt en bieden daar vertrouwde merken als Knorr aan (dat overigens Duits is!).

2. Duitse alternatieven voor Nederlandse producten

Alhoewel Nederlandse producten alom aanwezig zijn in Duitse supermarkten zul je er gegarandeerd bepaalde typisch Hollandse producten nauwelijks of niet aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan hagelslag, stroopwafels, drop, Hollandse erwtensoep en koffiemelk. Mocht je hunkeren naar deze unieke Nederlandse producten dan zou je in de supermarkt op zoek kunnen gaan naar geschikte alternatieven. Chocopasta is een goed alternatief voor hagelslag, maar is natuurlijk niet echt hetzelfde. Een iets duurdere optie is te vinden in het schap met bakproducten: chocoladekorrels waar je een taart mee kunt versieren. Ook in Duitsland kent men erwtensoep, maar deze Erbsensuppe is vaak een stuk wateriger en meer geschikt als voorgerecht dan als maaltijdsoep. Voor drop is het beste alternatief Lakritz, maar echt naar Hollandse drop smaken doet deze Duitse zoete lekkernij niet echt.

3. Zelf Nederlandse gerechten en hapjes bereiden

Uiteraard kun je ook zelf Nederlandse gerechten en hapjes gaan maken. Dan hebben we het natuurlijk niet over zelf hagelslag of drop maken, maar meer over koek, snacks en bijgerechten zoals Hollandse speculaasjes, kroketten en Hollandse mayonaise. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat ingewikkeld om zelf te geen kokkerellen, maar vaak is het een stuk makkelijker dan je denkt. Op Heimwee.info, een blog voor Nederlandse emigranten, staan een heleboel eenvoudige recepten van typisch Hollandse gerechten, bijgerechten en snacks. Bovendien staat op deze website ook heel veel andere handige informatie en vind je er leuke artikelen voor emigranten.

4. Zelf Nederlandse producten gaan halen of meenemen

Als je op redelijke afstand van de Nederlandse grens woont dan kan het lonen om af en toe met de auto naar Nederland te rijden om even flink inkopen te gaan doen. En natuurlijk kun je elk familie- of vriendenbezoek in Nederland aangrijpen om een flinke ronde door een Nederlandse supermarkt te lopen. Er zullen niet veel Nederlandse emigranten zijn die na bezoekje aan Nederland terug rijden met een lege kofferbak!

5. Nederlandse producten online bestellen

Als je geen zin hebt om zelf te sjouwen of gewoonweg geen ruimte hebt in je auto dan is het meest praktische alternatief misschien wel Nederlandse producten online te bestellen. De Nederlandse online supermarkt. Holland at Home heeft haar assortiment precies afgestemd op datgene wat Nederlandse emigranten het meest missen: van typisch Hollandse ontbijtproducten en Unox rookworst tot Conimex maaltijdmixen, ze hebben het allemaal. De verzendkosten van een winkelwagen vol zijn meestal niet meer dan 10 euro, dus die benzinekosten die je zou hebben als je zelf gaat rijden haal je er zo uit. En je hoeft niet lang op je bestelling te wachten, want die heb je meestal binnen 2 tot 3 dagen in huis. Alle producten worden altijd zorgvuldig en stootvrij verpakt, zodat zelfs een delicaat potje Hollandse augurken zonder kleerscheuren je adres in Duitsland bereikt.