Oriënteren op wonen in Duitsland: hoe pakt u dat aan?

Er kunnen diverse redenen zijn om een tijd te gaan wonen in Duitsland. De sterke Duitse economie biedt veel mogelijkheden voor Nederlanders die op zoek zijn naar een leuke baan. Daarnaast liggen de kosten voor levensonderhoud en de huizenprijzen een stuk lager in Duitsland. Bovendien is de gezondheidszorg in Duitsland van zeer goede kwaliteit. Er zijn minder wachtlijsten en de geleverde zorg is vaak beter dan in Nederland. Alles bij elkaar genomen kan wonen in Duitsland een interessante optie zijn. Maar hoe weet u echter welke regio in Duitsland het beste bij u past? In dit artikel bespreken we hoe u het beste regio’s kunt verkennen in Duitsland als u van plan bent om daar te gaan wonen.

Niet meteen kopen

Bij een emigratie naar Duitsland is het handig om niet meteen een woning te kopen. Verstandiger is het om eerst een huis te huren, zodat u weet of de Duitse regio bij u past. Vele huurwoningen worden er aangeboden op het internet. Ook is het mogelijk om in tijdelijk, of vaker dan eens, in een vakantiepark te verblijven, te gaan voor Airbnb of een hotel te boeken in verschillende regio’s. Tijdens uw onderzoek in de Duitse regio’s bekijkt u de kansen, mogelijkheden en valkuilen. Betrek daarin niet slechts de financiële en materiële overwegingen, maar ook de gevoelsmatige en culturele aspecten.

Cultuurverschillen ontdekken

Net als in Nederland bestaan in Duitsland cultuurverschillen. Als u echter openstaat voor andere opvattingen en gewoontes zul u zich gemakkelijk redden in de Duitse regio’s. Over het algemeen zijn Duitsers tolerant ten opzichte van Nederlanders. Wilt u vooral verhuizen wegens de financiële voordelen? Kies dan voor een van de grensregio’s. Het is dan mogelijk om alleen in Duitsland te gaan wonen en verder te werken, sporten en vrienden te hebben in Nederland. Al is het verstandiger om zoveel mogelijk actief deel te nemen aan het sociale leven in Duitsland, zodat u zich thuis voelt waar u woont. Het is daarom aan te raden om eerst te ontdekken of de cultuur in Duitsland en in de regio die u op het oog hebt u aanstaat. Zo weet u beter wat u te wachten staat bij een emigratie naar Duitsland.

Plan van aanpak verkenningstocht

Het is belangrijk om vooraf de sfeer te gaan proeven. Wandel door de buurt die u op het oog hebt en maak een praatje met de lokale bevolking. Als u kinderen heeft, kunt u een afspraak maken met een leraar van de lokale school. Zo kunt u aanvoelen of deze plek geschikt is voor uw gezin. Heeft u contacten in de regio, zoals collega’s of kennissen die geëmigreerd zijn, dan kunt u daar contact mee opnemen om te zien wat hun belevenissen in het gebied zijn. Pak ook een krantje mee; in de lokale zaterdagkrant vindt u informatie en nieuws uit de regio. Ook kunt u op het gemeentehuis informatie inwinnen over bijvoorbeeld bouwmogelijkheden. Het beheersen van de Duitse taal is bij deze verkenningstocht een pre.

Veel zaken regelen voor vertrek

Als de regio prettig aanvoelt voor het hele gezin, is het van belang om te onderzoeken of er voldoende werk is in uw specialisatie. Of zoek specifiek in regio’s waarin kansen liggen. Het is verstandig om voor vertrek te solliciteren en een baan te bemachtigen. Ook de huisvesting moet u vooraf regelen. Het is daarbij belangrijk om u te oriënteren op de gehele woningmarkt en niet te snel in te gaan op die ene buitenkans. Zorg er ook voor dat de school in de buurt beschikbaar is voor de kinderen. En denk aan de verzekeringen die u moet omzetten. Zeg uw autoverzekering en zorgverzekering in Nederland op en organiseer het invoeren van de auto. Ga opnieuw de autoverzekering vergelijken in het nieuwe land en zoek de beste zorgverzekering. Verdiep u in welke verzekeringen u nodig hebt, waar u nog meer aan moet voldoen en wat u moet regelen. Denk ook aan het openen van een bankrekening. Regelt u de zaken goed voordat u emigreert, dan komt u niet of nauwelijks voor verrassingen te staan. Wel zo prettig als u bij zo’n grote verandering weet waar u aan toe bent.