Kinderopvang

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind zijn er in Duitsland verschillende vormen van kinderopvang beschikbaar. In vele opzichten is de kinderopvang in Duitsland vergelijkbaar met die in Nederland, toch zijn er enkele verschillen. Daarom is het verstandig om u, voordat u naar Duitsland verhuist, te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Wij hebben de verschillende vormen van kinderopvang in Duitsland voor u op een rijtje gezet. Ook kunt u hier informatie vinden over het verkrijgen van opvangtoeslag.

Krippe

Een Krippe, ook wel Kinderkrippe genoemd, is een opvangfaciliteit voor kinderen van 0 tot 3 jaar oud. Een Kinderkrippe is te vergelijken met de Nederlandse crèche. In de Krippe krijgen de kinderen naar gelang hun leeftijd gepaste aandacht en voeding. Waar de allerkleinsten op gezette tijden zullen slapen zijn er voor de iets oudere kinderen verschillende educatieve activiteiten die gericht zijn op het vroege leren.

Kindergarten

De Kindergarten in Duitsland is te vergelijken met de kleuterschool in Nederland. Kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar gaan in Duitsland naar de Kindergarten. De Duitse Kindergarten maakt geen deel uit van het reguliere schoolsysteem, vaak wordt de Kindergarten beheert door de stad, kerk of andere geregistreerde organisaties. Meestal is de Kindergarten geopend van 7 uur in de morgen tot 5 uur in de middag.

Hort

Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar hebben de mogelijkheid om naschoolse opvang te genieten in een Hort. Vaak is een hort verbonden aan een basisschool. In een Hort ligt de focus op recreatieve activiteiten gecombineerd met het verstrekken van hulp bij het maken van huiswerk.

Tagesmutter of Tagesvater

In Duitsland is er ook de mogelijkheid tot het inhuren van een Tagesmutter of een Tagesvater. Een Tagesmutter werkt individueel en vaak vanuit thuis. Een Tagesmutter heeft tussen de drie tot vijf kinderen onder haar hoede. De individuele verzorging en flexibiliteit wordt vaak als een groot voordeel beschouwd. Desalniettemin is het brengen van uw kinderen naar een Tagesmutter aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld het gebruik van een Kinderkrippe.

Au pair

Wanneer de bovenstaande mogelijkheden niet passen bij uw gezinssituatie dan is het aannemen van een au pair wellicht een geschikte optie voor uw gezin. Een au pair zorgt niet alleen voor uw kinderen maar helpt u ook in het huishouden. Op het internet zijn vele instanties te vinden die hulp bieden bij het vinden van een geschikte au pair voor uw gezin.

Opvangtoeslag

Wanneer uw kinderen in Duitsland naar de kinderopvang gaan dan heeft u wellicht toch nog recht op opvangtoeslag vanuit Nederland. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar u aan dient te voldoen. Voor alle informatie betreffende de voorwaarden kunt u terecht op deze website.