Droomhuis in Duitsland

U gaat (tijdelijk) verhuizen naar Duitsland en bent op zoek naar uw droomhuis!? Of u nu een droomhuis wilt huren, kopen of bouwen, op deze pagina kunt u tips en links vinden over zaken die u niet moet vergeten of die handig zijn om te weten tijdens uw zoektocht naar uw droomhuis of die u helpen bij (het voorbereiden van) emigreren naar Duitsland.

Tips bij het vinden van een droomhuis in Duitsland

• Bijna elke verkoper neemt een makelaar in dienst, gezien de makelaarskosten voor de koper zijn. Het is dan ook niet aan te raden om rond te gaan rijden door het gebied waar u op zoek bent naar een huis. U zult namelijk slechts weinig particuliere te koop borden ontdekken.
• In kranten staan veel huizen aangeboden. Natuurlijk kunt u ook langs makelaars in Duitsland gaan voor het vinden van uw droomhuis. Tevens zijn er vele internetsites waarop u kunt zoeken. Onderaan deze pagina staan enkele links naar sites waarop u gemakkelijk kunt zoeken.
• De prijs die bij een te koop aangeboden huis staat vermeld is meestal geen vraagprijs in tegenstelling tot wat in Nederland gebruikelijk is. Pas als er VHB (Verhandlungsbasis) of VB (verhandelbar) bij staat weet u zeker dat u kunt onderhandelen over de prijs.
• Een voorlopig koopcontract wordt in Duitsland minder vaak gesloten. Dat komt omdat deze in Duitsland niet wettelijk bindend is.
• Pas zodra u in het Grundbuch (kadaster) staat ingeschreven bent u officieel grondeigenaar.
• Let op bij het huren van een huis of de kosten inclusief zijn of niet. In het Duits wordt met nettokaltmiete de kale huurprijs bedoeld.
• Kaution is de waarborgsom die u dient te betalen wanneer un een woning wilt huren. Deze bord mag maximaal drie maanden huur bedragen en u heeft er recht op deze borg in drie termijnen te betalen.

Links

Immowelt – op deze website kunt u handig zoeken naar een stuk grond, huis, appartement, maisonette, penthouse, ed. Koop- en huurzuizen.
Immobilo – een zeer handige zoekmachine voor het zoeken van een woning. U kunt diverse wensen kenbaar maken en aan de hand daarvan zoekt de zoekmachine opties die aan uw wensen voldoen.
Immobilien Scout 24 – een prettige website met ook veel particuliere huizen-aanbieders.
• Op Duitse websites is het woningaanbod het grootst. Het kan dan handig zijn om een woordenboek te gebruiken voor de woorden die u niet begrijpt. Op deze website staan meerdere woordenboeken voor u gesorteerd.
Kopen in Duitsland – een Nederlandse woning-aanbieder.
• Het is zeer belangrijk om u goed in te lezen als u van plan bent om te emigreren naar Duitsland. Veel informatie kunt u op het internet vinden maar een goed boek is ook niet weg. Op onderstaande website kunt u enkele boeken over het emigreren naar Duitsland vinden.
Startpunt grensarbeid – is een website die bedoeld is voor mensen die (gaan) werken/wonen over de grens in Nederland of Duitsland. U kunt hier zien wat voor u gaat veranderen en of er nog zaken zijn die u moet regelen waar aan u misschien niet eerder had gedacht. De informatie is handig toepasbaar op uw specifieke situatie.