Emigreren naar duitsland

Wanneer u besluit om in Duitsland voor langere tijd te gaan wonen dan betekent dit dat u naar Duitsland gaat emigreren. Bij dit emigratieproces komen een aantal dingen kijken waar u rekening mee dient te houden. Denk hierbij o.a. aan het vinden van een geschikt woonhuis; het afsluiten van een nieuwe ziektekostenverzekering en het inschrijven bij uw nieuwe gemeente. Om u een beetje op weg te helpen met het emigratieproces, hebben wij op deze pagina een overzicht gemaakt van een aantal dingen waar u op dient te letten.

Huis kopen of huren

Het eerste waar u wellicht mee te maken krijgt wanneer u besloten heeft om naar Duitsland te emigreren, is het vinden van een geschikt koop of huur huis voor u en uw gezin. Voor het vinden van een koophuis kunt u een Duitse makelaar in de arm nemen die u kan helpen met het vinden van een huis. Let wel goed op dat deze makelaar de titel ‘Sachverstandiger’ heeft, dit betekent dat deze persoon daadwerkelijk een opleiding tot makelaar heeft genoten.

Uitschrijven en inschrijven bij gemeente

Wanneer u een huis gevonden heeft en u staat op het punt om te verhuizen, dan dient u zich in Nederland uit te schrijven bij uw huidige gemeente. Dit kan vanaf 5 dagen voor uw vertrek. Bij vestiging in Duitsland dient u zich in te schrijven bij uw nieuwe gemeente. Dit dient u binnen 8 dagen, na vestiging, te doen bij uw nieuwe gemeente. Uitschrijven in Nederland kan of persoonlijk bij uw gemeentekantoor of u kunt een schriftelijk verzoek tot uitschrijving indienen. In beide gevallen zult u een bevestiging van uitschrijving ontvangen.

Paspoort

Ook wanneer u naar Duitsland emigreert dan blijft, in principe, uw Nederlandse paspoort gewoon geldig. Echter, wanneer uw Nederlandse paspoort zijn vervaldatum bereikt dan kunt u dit paspoort alleen bij het Nederlandse consulaat in Duitsland laten verlengen. Dit consulaat vindt u in München, Berlijn en Düsseldorf.

Rijbewijs

Ook uw Nederlandse rijbewijs is in Duitsland gewoon geldig. Wanneer uw Nederlandse rijbewijs verloopt en u woont al langere tijd in Duitsland, dan zult u een Duits rijbewijs aan moeten vragen. Het verschil met een Duits rijbewijs is dat deze levenslang geldig is. Dit betekent dat wanneer u 70 jaar wordt, u niet ieder jaar een medische keuring hoeft te doorstaan om uw rijbewijs te laten verlengen. In Nederland is dit wel het geval.

Mentaliteit

Waar u ook mee te maken krijgt is de Duitse mentaliteit. Vergis u niet in het verschil met Nederland wat dit betreft. In Duitsland is alles een stuk formeler en er zal van u verwacht worden dat u andere mensen met ‘u’ aanspreekt. Tutoyeren gebeurt alleen wanneer de andere persoon aangegeven heeft dat u hem of haar met ‘je’ of ‘jij’ aan mag spreken.