Studeren in Duitsland

Duitsland is een zeer geschikt land om te gaan studeren: Duitsland bezit veel universiteiten waarvan er een paar in de top 100 van de beste universiteiten van de wereld staan (onder andere de universiteiten van Munchen en Heidelberg). Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende hogescholen door het land heen.

Gunstig op je CV

Naast dat het erg leuk is om een periode, of het nu een paar maanden zijn of misschien wel een paar jaar, in Duitsland te studeren is het ook erg nuttig en staat het goed op je CV. En door te studeren in Duitsland zal je je Duits natuurlijk verbeteren wat nuttig is gezien Duits een wereldtaal is en ook dit staat zeer gunstig op je CV.
Op de website Studieren.de staat heel veel informatie over studeren in Duitsland. Alle universiteiten en hogescholen waar je kunt studeren en alle vakken die je kan volgen staan er op. Als je de Duitse taal nog niet zo goed beheerst kan je op de homepage aangeven dat je de website liever in het Engels leest.

Geneeskunde in Duitsland

Wil je graag geneeskunde studeren maar ben je drie keer uitgeloot? Denk dan eens na over geneeskunde studeren in Duitsland. Helaas kan je ook in Duitsland niet zomaar beginnen, daar wordt namelijk ook een soort lotingssystteem (Numerus Clausus) gehanteerd. Het voordeel is dat je zo vaak mag meeloten als je wilt. Zorg er wel voor dat je Duits goed op peil is, de gehele studie is namelijk in het Duits. Aanmelden voor de loting kan via Hochschuldstart.

Huisvesting

Het vinden van een betaalbare studentenkamer of appartement is niet altijd even gemakkelijk. De prijzen voor kamers en appartementen verschillen erg per stad. Het huren van een kamer is in Berlijn bijvoorbeeld een stuk duurder dan de rest van de steden. Tip bij het vinden van een huurhuis in Duitsland kunt u vinden op onze pagina huis huren in Duitsland. Hieronder staan links naar websites waarop je kunt zoeken naar een kamer.

Taal

Er zijn voldoende vakken of studies in Duitsland die volledig in het Engels gegeven worden. Echter als je Duits spreekt heb je veel meer keuze in wat je wilt studeren. Soms is een van de toelatingseisen bij een Duitstalige opleiding dat je kan aantonen dat je voldoende kennis hebt van de Duitse taal. Een van de hoogste eisen die ze aan buitenlanders kunnen stellen is dat je het examen TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) haalt. Deze test is op niveau B2 tot C1. Dit examen en vele andere niveau exmanens kan je bij het Goethe-Institut doen. Het Goethe-Institut biedt ook taalcursussen op alle niveau’s aan in verschillende landen en steden.

Tips

  • Op studereninduitsland.nl vind je handige informatie over studeren in Duitsland.
  • Vraag op je school of universiteit (bij het bureau internationalisering of decaan) eens of ze misschien contacten hebben in Duitsland met bepaalde hogescholen of universiteiten.
  • Ga zodra je weet dat je in Duitsland wil studeren zo snel mogelijk op zoek naar een kamer daar. De kamerprijzen kunnen wel eens stijgen rond het begin van het eerste semester, dus probeer om ruim voor die tijd een kamer te zoeken.