Belasting in Duitsland

Wanneer u naar Duitsland gaat emigreren dan dient u, wanneer u inkomsten uit dit land vergaart, belastingen en sociale premies af te dragen. In Duitsland dient u belasting af te dragen over het loon dat u in Duitsland verdient. Hoeveel belasting u af dient te dragen hangt af van verschillende factoren. Op deze pagina verschaffen wij u meer informatie over het afdragen van belastingen in Duitsland.

Duitse belastingdienst

In Duitsland heet de belastingdienst ‘finanzämter’. Iedere deelstaat heeft zo zijn eigen finanzämt dit omdat men in Duitsland geen overkoepelende centrale belastingdienst heeft. In Duitsland zijn deze instellingen behoorlijk machtig, correct en doordringend. Zo dient u in Duitsland alle overeenkomsten schriftelijk vast te leggen. Wanneer u in contact komt met de finanzämt onthoudt dan dat u zich formeel dient op te stellen.

Belastingplicht in Duitsland

Het belastingsysteem in Duitsland verschilt niet heel veel van dat in Nederland. Net als in Nederland werkt men in Duitsland met een tabel, in deze tabel kan men aflezen hoeveel belasting afgedragen dient te worden. Allereerst worden al uw inkomsten netto gemaakt wat betekent dat alle aftrekbare kosten van uw inkomsten afgetrokken worden. U dient uw aftrekposten aan te tonen met bewijsstukken. Met het bedrag dat dan overblijft kunt u de tabel raadplegen om te kijken hoeveel belasting u af dient te dragen.

Belastingplichtig in Nederland

Vanaf dat u naar Duitsland verhuisd bent, bent u verplicht tot het afdragen van belasting in Duitsland. Echter voor sommige van uw inkomsten dient u belasting af te dragen aan Nederland. De Duitse belastingdienst zal geen belasting heffen over het inkomen dat in Nederland belast is. De belasting die u aan Nederland af dient te dragen en welke aan Duitsland, is bepaald in het belastingverdrag dat opgesteld is tussen Duitsland en Nederland. U kunt dus niet zelf kiezen tussen het ene en het andere stelsel.

Partnerschap

Wanneer u getrouwd bent of samenwoont met uw partner dan is er de mogelijkheid om samen belastingaangifte te doen. U kunt er dus voor kiezen om of samen of alleen aangifte te doen. Wanneer u ervoor kiest om samen met uw partner aangifte te doen dan zullen uw inkomsten gemiddeld genomen worden bij het berekenen van de belastingafgifte.

Waar dient u belasting over te betalen?

In Duitsland betaalt u o.a. belasting over de volgende inkomsten:

  • Over uw inkomsten die in Duitsland verdiend zijn;
  • Pensioenen;
  • Kapitaalinkomens;
  • Lijfrentes.

Tips

  • Wanneer u met uw partner in Duitsland woont, dan kan het eventueel voordeliger zijn dat één van u beide de belastingaangifte in Nederland doet en de ander in Duitsland. Kijk eens op de website van de belastingdienst om te kijken wat voor u het voordeligst is.
  • Voor hulp bij het invullen van uw belastingpapieren kunt u in Duitsland terecht bij verschillende particulieren. Echter wanneer u officieel advies nodig heeft dan kunt u terecht bij een zogeheten‘Steuerberater’. Let wel op dat het inschakelen van een dergelijk persoon de nodige kosten met zich meedraagt.