Verzekeringen

Het behouden van uw Nederlandse verzekeringen is in de meeste gevallen niet mogelijk maar dit is ook zeker niet aan te bevelen. Veel zaken worden in Duitsland net even anders geregeld en het is belangrijk dat uw verzekeringen hierop aansluiten. Op deze pagina staan enkele verzekeringen waarvan een deel wettelijk verplicht zijn en anderen simpelweg onmisbaar voor u.
Zorg er dus voor dat u goed verzekerd bent, maar niet ‘te goed’. Het kan zijn dat u verdacht wordt van fraude als u (tijdelijk) dubbel verzekerd bent. Pas hier dus goed mee op en laat uw verzekeringen soepel in elkaar over lopen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het is belangrijk om een Duitse aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is namelijk in Duitsland mogelijk om sneller aansprakelijk gesteld te worden en voor veel hogere bedragen dan dat u in Nederland gewend bent. In Duitsland heet een aansprakelijkheidsverzekering een Privathaftplicht versicherung.

Bouwverzekering

Een bouwverzekering, Bauleistungsversicherung, dekt schade die ontstaat tijdens de bouw van het huis door bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden. Tevens dekt deze verzekering de schade die ontstaat door constructiefouten en gestolen bouwmateriaal. Mogelijk sluit de projectontwikkelaar deze verzekering af, bespreek dit wel. Indien u zelf alle opdrachten geeft aan een aannemer zult u ook zelf deze verzekering moeten afsluiten.

Indien u een huis laat bouwen of verbouwen moet u ook een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, een Bauherrenhaftplicht versicherung. U bent namelijk als opdrachtgever aansprakelijk en met deze verzekering worden lichamelijke letsels en materiële schade, die zijn ontstaan door ongelukken tijdens de bouw van uw huis, gedekt.

Inboedelverzekering

Als een huurhuis of een koophuis heeft gevonden in Duitsland dan wilt u waarschijnlijk net als in Nederland uw inboedel verzekeren. Dit kan met een Duitse Hausratversicherung. U kunt uw inboedel verzekeren tegen brand, inbraak, leidingwater, schade door storm, etc.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering, Wohngebaude versicherung, is ook verplicht. Zonder een bewijs van opstalverzekering kunt u geen bouwvergunning krijgen en vervolgens geen hypotheek.
Bij het kopen van een huis gaat de opstalverzekering van de vorige eigenaar automatisch over naar u. U heeft vervolgens één maand de tijd om deze op te zeggen als u een andere wilt afsluiten.

Rechtsbijstandverzekering

Zorg voor een Duitse rechtsbijstandverzekering. Het is bekend dat in Duitsland vaker de rechter wordt ingeschakeld en dat het afhandelen van claims en schade anders gaat.

WA-verzekering

Net zoals u in Nederland verplicht bent om een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) voor uw auto af te sluiten, dient u in Duitsland een Kfz-Haftplichtversicherung af te sluiten. De minimale dekking die is toegestaan is:
– € 7,5 miljoen voor (blijvend) letsel aan personen;
– € 1 miljoen voor materiële schade;
– € 50,000 voor vermogens- en gevolgschade.

Zorgverzekering

Het is uiteraard ook zeer belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen kosten in de zorg. Waar en wat voor verzekering hangt zeer af van uw persoonlijke omstandigheden, of u slechts tijdelijk naar Duitsland verhuisd, of u gaat werken in Duitsland of misschien dat u met uw pensioen naar Duitsland gaat. Voor meer informatie kunt u naar de website van het CVZ. Onderaan deze pagina staat een link naar de website van het CVZ die gaat over zorgverzekeringen en het buitenland.