Wonen en werken in Duitsland: Lees- en luistertips

Er zijn veel manieren om nader kennis te maken met het land waar je dromen zich afspelen. Je alvast verdiepen in de taal en cultuur door er vaak op vakantie te gaan is de beste, maar daarvoor ben je niet altijd in de gelegenheid. Wel om er een boek, podcast of blog bij te pakken en eens te lezen of luisteren hoe het anderen verging. Dat kan ook heel leerzaam zijn!

Vele weetjes wijzer op Myfootprints

Ze waren (net als jij?) op zoek naar rust, ruimte en meer groen, of juist naar een mondain en spannend leven in een vreemde stad. Ze verkochten hun huis, namen een hypotheek of persoonlijke lening in Duitsland en vestigden zich in Beieren, Berlijn of Osnabrück. De verhalen van Nederlanders die hun leven oostwaarts verplaatsten, zijn interessant en divers. De website Myfootprints.nl is eigenlijk een soort verzameling afleveringen van Ik Vertrek, maar dan als leesmateriaal. Er zijn verhalen te vinden van over de hele wereld, ook Duitsland. Of er een lezende manier van ‘bingewatchen’ bestaat weten we niet, maar het zou kunnen dat je eenmaal op deze website zo een paar uurtjes verder bent – en ook vele weetjes wijzer.

Meer over Duitsland in print

Duik je liever met een boekje in een hoekje, dan surf je naar je favoriete boekensite en tikt daar Duitsland in. Er komen diverse titels naar voren, zoals ‘We kunnen niet allemaal Duitsers zijn’ van Wouter Meijer. Hij werkte zes jaar lang als correspondent voor de NOS in Berlijn en doet daar een 240 pagina’s tellend boekje over open. Wat luchtiger van toon is Lass mal sitzen, over de manier waarop veel Nederlanders Duits spreken. Een inleiding: “Nederlanders spreken over het algemeen een aardig mondje Duits – of iets dat erop lijkt. Toch zitten wij er vaak ‘net naast’ met hilarische of pijnlijke situaties als gevolg”. Een taalkundig misverstand kan zelfs financiële consequenties hebben. Een derde voorbeeld is een makkelijk weglezend maar heel informatief magazine dat Vertrek heet, en waarvan nummer 40 geheel aan Duitsland gewijd is.

Duitsland podcasts

Al fietsend of autorijdend meer te weten komen kan met de actuele Duitsland podcast van Jesse Sprikkelman, die dieper ingaat op nieuws bij de oosterburen maar ook een aflevering besteedt aan de politieke partij Volt, die wonen en werken in Duitsland makkelijker wil maken. Volgens Sprikkelman is het “Een land vol opvallende nieuwtjes, belangrijke keuzes en gekke meningen”. Ook nieuwszender BNR houdt een Duitsland-podcast bij, vooral gericht op zakendoen. Extra tip om de taal te leren: zit je toch op Spotify, zoek dan meteen een complete Duitse playlist bij elkaar.