Auto invoeren Duitsland

Om uw auto naar Duitsland mee te nemen zijn twee manieren: de kentekenregistratie in Nederland beëindigen bij het RDW, een uitvoerkenteken aanvragen, de auto naar Duitsland rijden en binnen 14 dagen uw auto in Duitsland laten registreren. De tweede manier is veel handiger: u kunt namelijk gewoon uw auto naar Duitsland rijden! In Duitsland bent u verplicht om na de verhuizing binnen twaalf maanden uw auto te registreren. Wel is het belangrijk dat u voor u gaat verhuizen bij uw verzekering navraagt hoe lang zij uw auto nog verzekeren in het buitenland (meestal is dit ongeveer zes weken). U kunt uw auto niet laten verzekeren door een Duitse verzekeraar als de auto nog niet in Duitsland geregistreerd is. Als u de invoer op deze tweede manier regelt, heeft u langer de tijd om u in te schrijven en de auto te registeren dan bij de eerst genoemde methode.

Keuren

Zodra u zich heeft gevestigd dient u uw auto eerst te laten keuren bij een keuringsinstantie, TüV of Dekra. Als u bij de keuringsinstantie een CoC-verklaring kunt laten zien hoeft u niet de volledige keuring (zogenaamde voll Abnahme) te laten doen. Dit scheelt u weer geld! De CoC-verklaring kunt u aanvragen bij uw dealer. Met het keuringsbewijs dat u meekrijgt van de keuringsinstantie kunt u naar het ´Straßenverkehrsamt´. Daar krijgt u uw nieuwe kentekenbewijs en levert uw oude in. Vervolgens kunt u een kentekenplaat laten persen.

Registratie in Nederland beëindigen

Zodra u uw auto in Duitsland geregistreerd heeft dient u schriftelijk de Nederlandse registratie te beëindigen. Alleen de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig kan dit doen door een verzoek naar de RDW in Veendam sturen.
Samen met het schriftelijke verzoek moet u de volgende zaken meesturen:

  • een document (fotokopie) met een verklaring van een officiële, registrerende buitenlandse instantie of een kopie van het nieuw afgegeven buitenlandse definitieve kentekenbewijs;
  • het Nederlandse kentekenbewijs (als dat nog aanwezig is);
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Als u aan alle voorwaarden heeft voldaan duurt het ongeveer vijf werkdagen voordat de registratie in Nederland is beëindigd. Aan deze schriftelijke procedure zijn geen kosten verbonden.

Wegenbelasting

In Duitsland is de wegenbelasting, KFZ-Steuer, gebaseerd op de theorie dat vervuilers meer betalen voor hun vieze auto. Klimaatvriendelijke auto’s worden hiermee bevoordeeld. Als de gemiddelde leeftijd van auto’s in Duitsland namelijk met één jaar naar beneden gebracht kan worden, wordt er per jaar 800 miljoen liter brandstof en twee miljoen ton CO2 bespaard. In Nederland worden mensen niet beloond als ze kiezen voor een schonere auto, in Nederland is de belasting namelijk gebaseerd op gewicht in plaats van uitstoot of verbruik.

Wegenwacht

Zodra u een Duits kenteken heeft kunt u lid worden van de ADAC, de Duitse wegenwacht. Zie onderaan deze pagina bij links.

Verplichtingen

In tegenstelling tot in Nederland is het in Duitsland wél verplicht om een gevarendriehoek en een verbandtrommel in de auto te hebben liggen. Het is verstandig om de verbandtrommel in Duitsland te kopen zodat u zeker weet dat deze aan de eisen voldoen.

Links